zelfzorg bevorderen vanuit gezondheidsbesef

 

 

 

 

Er lijkt een duidelijk bewustzijn te groeien voor de noodzaak om gezonder te gaan leven. De vele stress- en burnout klachten dwingen mensen om meer op (zelf)onderzoek uit te gaan.

Zelfzorg bevorderen vanuit gezondheidsbesef is een goede zaak!

Zelf greep krijgen op je eigen gezondheid en welbevinden en tevens daardoor een voorbeeld zijn voor anderen is een must.

Bewust worden, je kritisch ‘bezinnen’ behoort tot een nieuwe gezondheidscultuur.

Meer kennis vergaren over het eigen lichaam, methoden en mogelijkheden zien om eigen verantwoordelijkheden ook te kunnen nemen en te kunnen waarmaken, ten aanzien van eigen welbevinden is ook een leuke aangelegenheid. Zelfzorg bevorderen vanuit gezondheidsbesef kan al op jonge leeftijd beginnen……toch?

Vertrouwen in jezelf verkrijgen, je eigen waarde voelen en hoe mondig zijn en kunnen tonen, is te leren.

Zeggen wat jij wil zeggen en niet zeggen wat jij ‘hoort te zeggen’, doen wat jij wilt doen en niet langer doen, wat jij ‘hoort te doen’. Dat is mondig zijn, voor jezelf durven spreken en opkomen voor jezelf op een rustige, kalme en zelfvertrouwende manier, is te leren.

Dat is wat er nodig is om je goed te kunnen voelen. Zelfzorg bevorderen vanuit gezondheidsbesef begint bij ECHT voelen en te zien wie jij zelf bent. Jij bent het waard om je goed te voelen.

Ontdekken hoe bepaalde klachten en ‘stoornissen’ ontstaan.

Wanneer iemand goed bekend is hoe bepaalde (stress)klachten en ‘stoornissen’ kunnen ontstaan, en nog belangrijker hoe deze te voorkomen zouden zijn, dan is de grote vraag hoe mensen gemotiveerd kunnen worden om hun eigen gedrag aan te passen en/of te veranderen.

Natuurlijk zal er veel weerstand ontstaan maar uiteindelijk zal toch elk mens zelf de gevolgen mogen dragen van die eigen weerstand tegen veranderingen.

Zelfzorg bevorderen vanuit gezondheidsbesef van een individu als ook vanuit een gezondheid bevorderende omgeving.

Het is noodzakelijk dat ook de omgeving van het individu meedenkt. De overheid en de ‘plaatselijke’ instanties met name. Het enige wat nu nodig is, is tolerantie. Samenwerken en geen beperkingen opleggen. Mensen zelf hun keuzes laten maken ten aanzien van hulpverleners, met een grote nadruk op de eigen verantwoordelijkheid. Er wordt nog teveel beslist waar mensen heen ‘moeten’ gaan, want dat zou het beste voor hen werken. Laat mensen zelf nadenken waar zij heen willen gaan voor hulp. Zelfzorg bevorderen vanuit gezondheidsbesef is zelf zoveel mogelijk na laten (leren) denken waar mogelijkheden voor oplossingen liggen, voor hen.

Gezond (leren) denken, goede voeding en meer bewegen als basis gebruiken.

Zoals iedereen wel weet ligt gezondheidsbevordering op het vlak van meer bewustworden. Op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, inzicht en educatie,  en dan vooral ook het toepassen van wat je leert.

Het hele sociale leven van vandaag de dag kan enorm bijdragen aan de vele (stress)klachten en aan de kwalen waar mensen mee tobben. Het is inmiddels wel een ingeburgerde ‘kennis’ geworden, ‘gezond’ leven, maar dit is geen garantie dat men er ook werkelijk ZELF iets mee doet, en dat is ontzettend jammer natuurlijk. Zelfzorg bevorderen vanuit gezondheidsbesef mag daarom meer gepromoot worden.

Steun, die mensen voor elkaar zeker kunnen betekenen, is van een zeer positieve betekenis. Zelfzorg bevorderen vanuit een gezondheidsbesef is; delen van wat echt belangrijk is.

Vertel, deel, stel je kwetsbaar op, luister goed naar de medemens, wat zegt hij of zij…….eigenlijk echt.

Wat kunnen we voor elkaar betekenen in een veel eerder stadium?

Veel, heel veel! Het mogen uitspreken van emoties en gevoelens,  zonder ‘veroordeeld’ te worden, voelt als kanaliseren en ontladen. Als we dat al kunnen en mogen…………….

Het grootste probleem is geworden dat we emotioneel met lege handen zijn blijven zitten. Overal zijn praktijken en instanties…..ze rijzen de pan uit……maar we missen de echte ‘samen-levingen’.

Zorgen voor jezelf in eerste instantie en van daaruit zorgen voor elkaar is het motto. Zelfzorg bevorderen door gezondheidsbesef.

Als je meer wilt weten over dit boeiende onderwerp…..je wilt eerst jouw eigen klachten opheffen, voorgoed, dan kun je HIER GRATIS RAPPORTEN AANVRAGEN die vol staan met tips, tools en vaardigheden om er direct mee te beginnen.

Inspiratie opdoen kan op de FB-pagina of in de stress verminderen-groep, en ook op ons Forum.

Als je dit een goed bericht vindt, je wilt anderen deze GRATIS kans bieden voor hun groei, druk simpel op de deelknopjes hieronder.

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *