Wat kan iemand zelf allemaal doen om stress, burnout, overspannenheid en depressies aan te pakken. Persoonlijke ontwikkeling! Stress is een welvaartsziekte zegt men. Natuurlijk komt het veel en steeds vaker voor maar vroeger was er ook stress. Alleen heette het waarschijnlijk anders. De gevoelens zijn hetzelfde. Wat kan jij zelf doen aan stress verminderen.

stress verminderen

De mens die stress heeft lijdt, hoe dus stress verminderen?

Als men spreekt over stress hebben bedoeld men niet de positieve stress die je kan voelen voordat je een wedstrijd gaat spelen. We hebben het hier over de gevoelens en belevingen die niet prettig zijn.

Vaak voelt iemand die zich lekker in zijn vel voelt ook heerlijk vrij. Vrij om zelf keuzes te maken en om zelf de meeste beslissingen te mogen nemen. Iemand die deze vrije keuze niet genoeg voelt, kan stress gaan ervaren en lijdt hieronder en wil dus ook graag stress verminderen.

Door het niet goed aangeleerd hebben van “hoe je voor jezelf spreekt en opkomt” kan je als je ouder wordt veel problemen krijgen. Met als gevolg de burnout, depressies, overspannenheid en zeker ook de onverklaarbare klachten pijnen.

Stress krijgen omdat jouw basisbehoeften niet bevredigd worden.

Er zijn fundamentele behoeften die in de basis bij iedereen aanwezig zijn. Wordt er op de een of andere manier niet in een bepaalde behoefte voorzien kan men stress gaan ervaren.

Opeenvolgend en beginnend bij de basisbehoeften moet alles bevredigend zijn wil men überhaupt bij de volgende behoeften terechtkomen. Als alle 7 basisbehoeften bevredigd worden kan men pas denken aan zelfverwezenlijking of aan groeien. Zelf stress verminderen is groeien in behoeften en bevredigen van behoeften.

  1. Fysiologische behoeften. (eten en drinken)
  2. Behoefte aan veiligheid. (bijvoorbeeld in de vorm van lichamelijke of geestelijke geborgenheid, verzekeringen, sociale zekerheid enz. enz.)
  3. De behoefte om ergens bij te horen. (deze behoefte kan zich uiten in ons verlangen om geaccepteerd te worden of in de afkeer van alleen zijn)
  4. Behoefte aan liefde.(egoïstische, vragende liefde die eerst bevredigd moet zijn wil men liefde kunnen geven aan anderen)
  5. De behoefte aan zelfrespect en ook om gerespecteerd te worden.
  6. Kennisbehoefte, inzicht en begrip van de wereld om ons heen.
  7. De behoefte aan zelfactualisatie. (de behoefte om zich volledig te kunnen ontplooien)

Door hier zelf eens naar te kijken, en te voelen wat deze behoeftehiërarchie met je doet, weet je misschien al een beetje in welk gebied jij tekorten voelt. Niet bij iedereen is de behoefte hetzelfde maar dat ze er zijn is duidelijk. Stress verminderen is eigenlijk voor iedereen aan de orde.

Lees meer op Facebook en deel dit bericht dan ook zoveel mogelijk!

Als jij wil weten hoe en op welke manieren jouw behoeften bevredigd kunnen worden, vraag HIER DIRECT GRATIS unieke en heldere informatie over aan. Tenzij je het al weet natuurlijk en helemaal lekker je vel zit..


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *