Het kan een zware taak zijn om langdurig te zorgen voor een naaste of geliefde. Stress, burnout, overspannenheid en depressies nemen toe en mantelzorg stress is dan ook steeds vaker aan de orde in de spreekkamer van de huisarts.

Mantelzorg stress kan vele verschillende oorzaken hebben.

mantelzorg stress

Ieder mens is een uniek wezen en waar de ene mens zijn naaste of geliefde wil verzorgen en ondersteunen kan een ander zo met zichzelf bezig zijn zodat die zelfs totaal niet “ziet” dat er elders geholpen moet worden. Zonder oordeel wat goed zou zijn en wat niet.

Ieder mens bepaalt zelf wat hij wel of niet wil, of kan betekenen voor anderen.

Mantelzorg stress hebben betekent dan ook dat je mag leren naar jezelf te kijken en hoe jij erin staat.

Mantelstress oorzaken:

–          Je kunt last hebben van het hele totale ziektebeeld van de persoon waar je voor zorgt. Iemands gedrag kan door ziekte zodanig veranderen dat het helemaal niet leuk meer voor je is. Er kunnen geheugenproblemen zijn waardoor het allemaal veel moeilijker geworden is voor je. Het contact wat er eerst was is er niet meer, en dan kan het voor jou allemaal heel zwaar worden.

 

–          De tijd die je inmiddels vrij moet maken kan een nijpender probleem geworden zijn. Je eigen werk, je studie of gezin kunnen eronder lijden en ook dat geeft frustraties. Ook jouw leven is inmiddels veranderd en je hebt het gevoel dat je het zover helemaal niet wilde laten komen.

 

–          Mantelzorg stress krijg je misschien ook omdat inmiddels je eigen (hoge) leeftijd steeds meer een rol gaat spelen. Jouw eigen gezondheid laat het allemaal niet meer toe. Het kost je allemaal zoveel moeite.

 

 

–          Het gevoel dat je er alleen voor staat gaat parten spelen. Andere familie leden laten het steeds meer afweten. Of er is weinig begrip of medeleven en de hele situatie omtrent de zieke is “gewoon” geworden. Men verwacht gewoon dat jij het wel oplost allemaal.

 

–          Omdat je heel goed weet dat het bij allerlei “instanties” moeilijker gaat worden allemaal, zie je het niet meer zitten en tob je alleen maar door. Het gevolg is, behalve de mantelzorg stress nu, dat je het risico loopt zelf ook chronische klachten en kwalen te ontwikkelen.

Mantelzorg stress vervangen door zelfzorg en zelfredzaamheid.

Om beter om te (leren) gaan met al deze problemen is het belangrijk om jezelf goed te leren kennen.

Wie ben jij die dit werk doet, wil doen, of misschien wel moet doen?

Een “ontdekkingstocht” naar wie jij zelf bent maken, oftewel een stukje persoonlijke ontwikkeling gaan doen, zal jouw leven enorm veraangenamen. Door inzichten in jezelf te verkrijgen kan je bepaalde dingen zeker positief beïnvloeden en veranderen.

–          Je leert zaken bespreken indien nodig.

–          Je leert jouw gevoelens ECHT te voelen, te herkennen en te benoemen en het allerbelangrijkste; te hanteren

–          Bovendien jezelf te waarderen, je eigenwaarde te zien en te voelen, en je zelfvertrouwen te verhogen.

–          Je leert de ander zien als iemand die inderdaad anders is dan jij maar niet beter of slechter is dan jij.

–          Je leert evenwichtiger omgaan met situaties die er gewoon zijn, in zijn totaliteit.

Ontdek zelf de enorme voordelen van je persoonlijke ontwikkeling en laat jouw mantelzorg stress ook verdwijnen.

Ervaar zelf dat het zelf kunnen ombuigen, mantelzorg stress hebben of mantelzorg geven, een enorm enerverend proces kan zijn.

 

Vraag hieronder GRATIS unieke nieuwsbrieven aan en ga het proces gewoon direct starten.

Deel dit artikel met zoveel mogelijk vrienden van Facebook, en vergeet niet te Liken, Linkedin en Twitter zodat mantelzorg stress totaal verdwijnt.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *