doe eens iets anders

Met een knipoog misschien?

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gevoel van ontevredenheid, je niet lekker in je vel voelen, klachten van depressieve aard of stress, ontstaan vaak als je denkt dat je ergens geen grip op hebt of dat je iets op een zelfde manier moet blijven doen en wat eigenlijk niet goed (meer) voor je is of goed bij je past.

Je denkt dan misschien dat het moeilijk is om daar verandering in aan te brengen. Veranderingen aanbrengen begint bij gewoon simpele dingen eens op een andere manier gaan te doen. De normale dagelijkse bezigheden bewust anders doen. En vergeet het niet ook met een knipoog te doen!
1. Neem een andere weg, een andere route, en ook een ander vervoermiddel eventueel.

We zijn het zo gewoon om elke dag, op dezelfde tijd, met hetzelfde vervoermiddel naar ons werk te gaan. Durf jij eens op de fiets te gaan of met de bus of met de tram, te voet? Kijk eens wat er gebeurt wie jou aanspreekt, wie jij ontmoet. Wat deze methode jou brengt die dag. Durf jij bewust een andere weg naar huis te gaan, eentje die misschien wat om is, maar toch? Durf jij je haren eens nat te laten worden, omdat het regent. Bezweet zelfs aan te komen op een plek waar dat eigenlijk niet kan. Gewoon om eens te ervaren wat er dan precies gebeurt. Is het dat wat je dacht of is er een heel andere uitkomst? Gebeuren er leuke dingen? “Toevallige” ontmoetingen misschien?

2. Durf jij de t.v. eens uit te laten?

We zijn “gewoontedieren”. Als we zelf niet bewust ingrijpen om dingen op een andere manier gaan te doen komen we steeds vaster in onze patronen zitten. Als je dat wil, prima. Als je dat niet meer wil, bijvoorbeeld, zet de t.v. gewoon eens uit. Maak het gezellig, en praat MET de ander die aanwezig is. Of “daag” de ander eens uit met een spelletje. Welk spelletje, dat mag jij zelf kiezen. Is er niemand, zet de muziek eens aan of luister naar de radio.
Wees creatief! Als je toch perse wilt kijken, kijk heel iets anders dan wat je normaal doet. Voel wat dat met je doet.

3. Sta op een totaal ander tijdstip op, of ga op een totaal ander tijdstip naar bed.

Of veel eerder of veel later, als je in de gelegenheid bent om dat te doen. Ga de dag op een totaal andere manier beginnen dan wat jij gewend bent. Wandelen in de vroege ochtend, als het nog heel stil is, kan jouw zintuigen opnieuw doen openen. Je ziet, voelt en hoort andere dingen. Je merkt, als je eerder opstaat, dat je de dag intenser beleeft.

4. Leer te genieten van jezelf en je mogelijkheden die je hebt.

Probeer meer mogelijkheden te zien om even de aandacht bij jezelf neer te leggen. Heb je 10 minuutjes over, waar hou jij van? Muziekje, wandelingetje, oogjes dichtdoen, uitgebreider ontbijtje met krantje, telefoontje met geliefde. Zie overal mogelijkheden om “je eigen ding” even te doen.

5. Ben jij wel eens even echt alleen met jezelf?

Iedereen heeft een druk leven en is vaak in het bijzijn van anderen. Als we dan even alleen zijn kijken we t.v., zijn bezig met de computer of zoeken we de relatie met iets of iemand weer op. Gewoon zitten, liggen, hangen, luieren en je eigen lichaam eens voelen. Hoe staat het ervoor? Waar voelen we wat en wat zegt het je. Bewust zijn van jouw lichaam en wat daarin gaande is, is een goede methode om rustig te worden. Jezelf te voelen geeft weer nieuwe ruimte in contacten met anderen, want je kunt beter bij jezelf blijven, ook in moeilijke situaties. Wees ook blij met:

jezelf.                                            be happy
6. Eet anders.

Probeer eens andere voedingsmiddelen uit. Als je gewend bent brood te eten s’morgens, met een stevige kop koffie erbij, neem eens een stuk fruit, yoghurt en een mok groene thee. En vooral let erop: hoe jij je voelt nadien. Zo ook met het middag- en avondeten. Drink eens wat meer zuiver water. Eet langzaam, doe geen andere dingen tegelijk erbij en let gewoon meer op wat je eet en proeft. Probeer het eens, dit is een vorm van mindfulness tijdens het eten. Je hele energiehuishouding verandert.

7. Wees bewust dat jij niet mee hoeft te doen het de hype van alleman.

Belangrijk om je eigen leven te leiden, en dan met een korte ei. Als je denkt mee te moeten doen met alles en iedereen leef je het leven van anderen. Mensen met gezondheids klachten, stress, burnout, depressie, overspannenheid en zeker ook de hoger gevoelige mensen, moeten weer terug naar zichzelf. Bewust zijn van je eigen lichaam, jouw lichaam is de thermostaat van jou. Deze geeft aan wat jij aankan, wat jij wil, en waar jij naar verlangt, wat jij ECHT nodig hebt.

 

De wens van je om steeds maar mee willen doen met het ritme van de maatschappij moet je ECHT opgeven!

Jij bent jij, en jij bent oké!

knipoog

 

Bron: Caroline van der Aa

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *