antidepressiva

 

Zo’n 800.000 mensen in ons land slikken medicijnen om een depressie te boven te komen. Bij de een lukt het, bij de ander loopt het finaal uit de hand.

Regelmatig komen er verhalen naar buiten van mensen die gebukt gaan onder een depressie en bijna het leven verloren, juist omdat zij tabletten namen die hen juist hadden moeten opbeuren.

Dat wekt het vermoeden dat het gebruik van populaire antidepressiva niet zo onschuldig is als de farmaceutische industrie doet geloven.

De zogeheten SSRI’s (Selectieve Serotonine Heropname Remmers) verschijnen op de markt onder merknamen als Prozac, Seroxat, Zoloft, Cipramil en Efexor etc. Het bijzondere er aan is, dat zij een hoeveelheid serotonine in de hersenen in balans proberen te brengen.

Wat ook de oorzaak is van een depressie (permanente stress, overbelasting, verhoogde erfelijke aanleg, ongelukkige jeugd, rouw en verlies of wat allemaal nog meer) wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er dan te weinig serotonine zit tussen de zenuwcellen in de hersenen.

Serotonine is een neurotransmitter, een zenuwgeleidingsstof. De verstoring van het evenwicht van deze stoffen kan psychiatrische problemen opleveren.

Jarenlang werd gedacht dat de farmaceutische aanpak van depressies geen kwaad deed aan de geestelijke gesteldheid van de gebruiker.

SSRI’s zouden geen verslavende werking hebben. Ook zou een eventuele overdosis minder snel levensbedreigend zijn. De twijfel aan dat onschuldige karakter groeit systematisch. Zeker nu Engels onderzoek heeft aangetoond dat de neveneffecten niet beperkt blijven tot de puur lichamelijke klachten waar de bijsluiter tegen waarschuwt, zoals hartkloppingen, misselijkheid, droge mond of een neiging tot duizeligheid en flauwvallen bij plotseling opstaan.

Volgens een Engelse psychiater die de werking van SSRI’s heeft onderzocht bij een grote groep gebruikers, roepen ze ook mentale bijwerkingen op, al reppen de bijsluiters daar met geen woord over. Ze kunnen wel degelijk verslavend werken. Sommige gebruikers gaan helemaal door het lint, verliezen hun remmingen en worden agressief. Andere mensen kunnen worden aangezet tot zelfdoding. Dat zijn bijwerkingen waar nadrukkelijk op gewezen dient te worden.

Huisartsen moeten twee keer nadenken voordat ze een dergelijk middel voorschrijven, aldus Dr. Healy, psychiater/onderzoeker.

Ondertussen blijft de vraag overeind hoeveel Nederlandse huisartsen de waarschuwingssignalen serieus nemen. In ons land slikken toch al gauw 800.000 mensen antidepressiva. Zo blijkt uit de cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen.

Drs. Marits Nijs, hoofd patiëntenzorg van de afdeling psychiatrie van Universitair Medisch Centrum St. Radboud vindt dat het gebruik van SSRI’s de laatste jaren wel erg snel is gestegen.

 

In de top tien van medicijnen die over de toonbank gaan van de apotheker, staan twee antidepressiva.

Hij wijt de ongeremde toename aan de samenloop van omstandigheden. Het zit opgesloten in onze manier van omgaan met elkaar.

Niets is meer vanzelfsprekend in onze maatschappij. Alles staat permanent onder druk van verandering, iedereen moet zichzelf maar zien te redden.

Nijs adviseert het toepassen van andere therapieën, al dan niet in combinatie met SSRI’s. “Medicijnen alleen zijn niet zaligmakend, we beschikken over internationaal beproefde vormen van psychotherapie. In twaalf tot zestien sessies kunnen mensen alweer plezier in het leven terugvinden. Maar een verwijzing naar een erkende psychotherapeut is veel duurder dan een antidepressivum, waarop ook nog eens 75% van de patiënten goed blijkt te reageren. Dit verklaart waarom een huisarts, die tevens de taak heeft als poortwachter voor het stelsel van gezondheidszorg, voor deze oplossing kiest”.

Hoe goed een pil er ook in slaagt om het serotoninegehalte in het hoofd van een mens weer in balans te krijgen, het is geen remedie tegen een tobberig huwelijk, een vergiftigd werkklimaat of een onverwacht rouwproces!

 

Er zijn voor- en tegenstanders, bewezen voor- en nadelen! Maar……………om wie gaat het nu?

De psychiaters, huisartsen, fabrikanten of…………………..de gebruiker!

Een ding is duidelijk en behoeft weinig discussie: een patiënt/cliënt neemt het in als middel om een depressie beter te lijf te kunnen gaan!

 

Bron: Caroline van der Aa

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *