nu

 

Vele mensen leven overal en doen van alles, behalve leven in het hier en nu. Morgen moet ik dit en dat. Vorig jaar was het zus en zo. Ik moet zo meteen hier iets doen en straks nog daar zijn.

Velen zijn druk in hun hoofd. Ze willen van alles, moeten van alles, maar vergeten zichzelf hierbij. We leven nu. Leef vandaag, niemand heeft je gezegd dat er een morgen is. Vaak worden mensen zich er bewust van, als er iets gebeurd in hun leven. Dan staan ze weer stil bij zichzelf. Helaas vaak maar voor even. We vergeten dat we leven en hoe prachtig het leven eigenlijk is.

De maatschappij heeft vele eisen en is ontzettend snel. Voor veel mensen te snel. We moeten werken anders verdienen we geen geld en kunnen we ons niet in levensonderhoud voorzien. We willen een mooi huis, een mooie auto en nog veel meer. Natuurlijk moeten we werken om eten te kunnen kopen, maar we leggen ons daarnaast nog zoveel meer op. Dit resulteert bij veel mensen in klachten als oververmoeidheid, hoofdpijn en op den duur een burn-out.

Je kunt hier beter mee om leren gaan door meer in het hier en nu te gaan leven. Te gaan leren meer vanuit je gevoel te leven en niet teveel vanuit het hoofd alleen.

Ervaar jij vaak het gevoel alsof je in een film leeft? Heb je soms het gevoel alsof je licht bent in je hoofd, alsof er watten in je hoofd zitten? Heb je veel hoofdpijn of ben je soms duizelig? Dit zijn allemaal klachten die aangeven dat je teveel vanuit  je hoofd leeft. Je bent niet meer bij je hele zelf aanwezig. Bij je totale gevoel. Je leeft vanuit je verstand. Teveel vanuit je verstand leven en je gevoel uitschakelen is niet goed. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, die ook weer chronisch kunnen worden.

Een hele goede manier om meer in je totale gevoel te komen is mindfullnes. Je leert meer bij je gevoel te blijven en in het hier en nu te zijn.

Daarnaast is het belangrijk om bewust te aarden. Gewoon vast met twee voeten op de grond te staan. Bewust contact maken met de grond onder je. Zeker wanneer je klachten hebt als een licht gevoel in het hoofd, of het gevoel hebt in een film te zijn.

 

Een paar technieken om goed te aarden:

 

Ga staan en visualiseer (maak er een plaatje van in je hoofd) dat je wortels aan je voetzolen hebt zitten die je de grond in laat gaan. Maak stevige wortels met vertakkingen. Van die mooie grote oranje wortels. En om het allemaal nog steviger te maken, visualiseer dat je de mooie grote oranje wortels, goed vastzet in de grond. Doe deze oefening een minuut of 5 en eventueel een paar keer per dag.

 

De natuur zorgt er ook altijd voor dat je aard. Ga zoveel  mogelijk de natuur in. Voel je je heel licht in je hoofd, dan kun je met je blote voeten in het zand gaan staan. Voel waar je staat, wat er onder je is. Voel je wel zand of is het klei, steentjes, kleine steentjes of grotere, is het droog of nat, koud of warm, wat voel je daar onder allemaal? Denk niet wat  je zou kunnen voelen maar voel bewust alleen daar onder. Ook dit helpt je goed aarden.

 

Draag sokken in aardetinten. Dit kan je ook helpen met aarden. Je blijft hier bewust van de aardekleuren.

 

Haal adem en voel je buik op en neer gaan. Leg je handen op je buik en voel je handen mee op en neer bewegen. Ga met je aandacht naar je handen en buik. Ga niet bewuster ademen, maar voel hoe je ademhaalt vanuit je buik. Dit helpt je om met je gedachten uit je hoofd te gaan.

 

Een oefening die ook kan helpen vooral bij onrust:

 

Ga op de grond liggen. Leg 1 hand op de buik en de ander op de borst. Ga met je aandacht naar de ademhaling. Voel hoe je ademt. Forceer niets, ervaar alleen je ademhaling en lichamelijke gewaarwordingen. Je lichaam is een levend organisme en daar gebeurt van alles in. Je hoeft niet bang te zijn van een gewaarwording. Een prikkel hier, een steekje daar, een kriebeltje, een drukgevoel of pijntje. Je zal merken dat de gewaarwordingen verschuiven van de ene kant naar de andere kant en dat niets lang op dezelfde plek blijft. Ook deze oefening  kan je rust geven.

 

Bron: Caroline van der Aa

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *