kamille

 

Ontspanning is nodig om lichaam en geest te laten herstellen van inspanningen. Krijgt een lichaam en geest niet de tijd om “bij” te komen, dan stapelt de spanning en vermoeidheid op en krijg je klachten. Het wordt dan teveel allemaal.  Men kan veel meer aan als men tussendoor ontspant.

Ontspanning kan er voor iedereen anders uitzien. Waar de een ontspant bij een lekkere wandeling, gaat de ander een flinke wedstrijd spelen.

Binnen de gezondheidszorg is ontspanning, het aanbieden en het leren toepassen van de verschillende methoden en technieken, een erg belangrijk instrument geworden.

Aangetoonde onderzoeken geven zelfs aan dat het aantal cardiale heropnames is gereduceerd met 30% door bewuste ontspanningsinstructies. (methode van Van Dixhoorn)

Door vele verschillende vormen van ontspanningsmethoden aan te bieden kan men zelf kiezen welke het beste bij jou past.

 

Bewust ontspannen.

Manieren om te ontspannen zijn een wijdverbreid en veelgebruikt hulpmiddel dat ook voor een breed scala van doelen wordt toegepast. Elementen van ontspanning zijn te herkennen in allerlei culturele gedragingen, zoals rituelen, die tot doel hebben een emotionele spanning te kanaliseren en op zijn plaats te laten komen. Een individu helpen tot rust te komen.

In alle culturen zijn er aanvaarde manieren waarop men zich kan ontspannen. Opvallend is dat er steeds meer  in deze eeuw nieuw ontwikkelde methodes komen, en die geleidelijk  aan hun toepassing vinden.

Bewust voor een vorm, vormen, van ontspanning kiezen kan het functioneren in het dagelijks leven enorm verbeteren. Spanning is nodig om te kunnen functioneren, maar een teveel aan spanning belemmert de prestatie.

Het leren ontspannen is zeer gewenst, maar zeker nog niet gewoon. In organisaties komt wel de erkenning dat een of andere vorm van stressmanagement gunstig is voor de prestatie of productie, maar komt nog maar langzaam echt op gang. In het onderwijs geldt dat een ontspannen leerling betere prestaties levert.

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen klachten  te verminderen en de gezondheid te bevorderen. Ook kan ontspanning er toe bijdragen dat men beter leert omgaan met psychische of somatische gezondheidsproblemen en met de gevolgen van ziekte.

Bewust ontspannen is een basisvaardigheid in het menselijk leven. Ontspannen is een natuurlijk gegeven dat men echter (weer) moet leren gebruiken.

Men kan zelfs, door middel van “spierzin” het lichaam besturen, zoals men een auto leert besturen. Hierover volgt later nog meer informatie.

 

Bron: Caroline van der Aa

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *