e-nummers

 

E-nummers worden ook wel additieven genoemd. E-nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen. Ze worden onderverdeeld in kleurstoffen, emulgatoren, voedingszuren en conserveermiddelen. Sommige van deze E-nummers zijn natuurlijk, maar de meeste zijn gemaakt door de mens.

Sommige zijn onschuldig of worden op dit moment als onschuldig beschouwd, maar er zijn er ook een heleboel die giftig zijn en zelfs tot gezondheidsklachten kunnen leiden.

Waarom worden ze dan toegelaten zou je zeggen.

Deze stoffen helpen producten om er goed uit te zien en beter te laten smaken. De EU zegt dat een kleine hoeveelheid niet gevaarlijk is voor de mens, daarom zijn ze goedgekeurd.

Helaas zitten in heel veel producten E-nummers of additieven. In producten die gemaakt zijn in een fabriek zitten heel vaak E-nummers en additieven. Additieven herken je aan de hele moeilijke namen die op de ingrediëntenlijst staan. Soms staan ze erop als E-nummer en soms als additief, maar het is hetzelfde.

Doordat er zoveel producten zijn die deze stoffen bevatten en vaak ook veel verschillende bevatten, komen er veel stoffen in je lichaam die het lichaam niet herkent.

Het lichaam heeft moeite om deze stoffen te verwerken. Daardoor kan je klachten krijgen. Maar ook additieven op zich kunnen klachten geven.

Het is bekend dat sommige e-nummers onder andere huidproblemen veroorzaken, maar ook astma, netelroos, hyperactiviteit, slapeloosheid, en zelfs kanker.

Hoe weet je nu welke E-nummers goed zijn en welke niet

 

Het beste is natuurlijk om producten met rare namen en E-nummers te vermijden. Ga zoveel mogelijk voor vers. Biologische voeding bevat ook geen e-nummers. Dit kan ook een goed alternatief te zijn.

Eet in ieder geval zo min mogelijk producten met E-nummers en additieven.

Wil je precies weten waar E-nummers in zitten dan kun je een handig gidsje kopen: Wat zit er in uw eten? Van Corinne Gouget en Will Jansen.

 

Welke E-nummers zeker vermijden

 

Er zijn vele e-nummers die je het beste kunt vermijden. Doordat dit er erg veel zijn, gaan we hier niet op in en kun je beter het bovenstaande boekje aanschaffen. Dan heb je een compleet overzicht of vermijd E-nummers en additieven om er zeker van te zijn dat je het niet tot je neemt.

Er zijn 2 E-nummers die we wel bespreken omdat dit erg vaak aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd en ook nog eens niet goed zijn voor het lichaam.

E621 of Mononatriumglumaat.

Dit E-nummer wordt ontzettend vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen. Helaas wordt het ook vaak onder andere namen op de ingrediëntenlijst gezet, waardoor het moeilijk te herkennen is. Dit E-nummer is een smaakversterker die ervoor zorgt dat je meer gaat eten. Het zorgt ervoor dat je moeilijk kunt stoppen met eten en waardoor je dus veel meer eet dan je nodig hebt of van plan was. Het wordt toegevoegd aan soepen maar ook aan chips. Het kan op den duur klachten geven als zwaarlijvigheid, ouderdomssuiker en kan de kans op verslaving op nicotine verhogen. Het kan allergische reacties oproepen. Zoals al aangegeven is het in ontzettend veel producten toegevoegd en onder verschillende namen. Ook een naam waarvan je denkt dat het onschuldig is is gistextract.

E951 of aspartaam.

Dit additief is de laatste jaren al regelmatig in het nieuws geweest doordat het kankerverwekkend is en vele andere gezondheidsklachten kan geven. Helaas wordt het nog steeds aan vele producten toegevoegd. De lijst met producten waaraan aspartaam is toegevoegd is ontzettend lang. Aspartaam is een zoetmiddel en wordt onder andere toegevoegd aan lightproducten. Dit om producten zoeter te maken, omdat suiker dik zou maken. Dus het lijkt gezond, maar is het dus absoluut niet. De lijst met klachten die aspartaam kan geven is ontzettend lang. Zeker de moeite waard om te vermijden.

 

Bron: Caroline van der Aa en Wat zit er in uw eten?

 

 

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *